Preppr helps Businesses on Instagram to Schedule and Auto-post.
Learn More
Photos and video with hashtag #harumanis

#harumanis

  • 10.9K Photos
  • Small
  • Medium
  • Large
  • Grid
  • List
  • Columns
- Investment Kebun Harumanis 2.0 . Aku tgh mencari modal utk investment kebun #harumanis kat tanah yang lama terbiar.. tanah bendang ni xdiusahakan sejak gomen amik sebahagiannya utk dijadikan jalan.. meh aku bg tau planning aku: . 1) Keluasan Tanah keluasan asal tanah ni adalah 1 relung lebih.. tapi setelah sebahagiannya diambil, yang tinggal adalah lebih kurang 0.7relung=0.47acre=1900sqm.. . 2) Bilangan pokok Bila simulate dgn autocad, tanah ni boleh muat utk 100 batang pokok harumanis dengan 15kaki jarak antara pokok.. . 3) Investment Main budget utk investment ni adalah peralatan & penyediaan tapak.. utk permulaan aku start dgn yang keperluan dulu.. item kehendak/ nice to have aku tunggu sat.. 😬😬.. utk penyediaan tapak pula aku perlu meninggikan finish floor level tanah bendang tu utk elakkan pokok ditenggelami air.. so rm10k diperuntukkan utk earth filling (tambun tanah).. aku estimate 80lori lengkap dgn khidmat trektor utk meratakan tanah.. utk anak benih, aku peruntukkan rm2k (100pokok).. rm18k diperlukan utk membuat cladding type pagar.. mungkin aku perlu spec down pagar ni utk kurangkan kos.. . 4) Overhead (kos operasi) Utk overhead, kos operasi setahun terdiri dari kos racun/ baja, upah (pangkas, meracun, mesin rumput & siram pokok), bil elektrik/air & logistik (ulang-alik dari penang).. kos utk 3 tahun ke bawah adalah lebih rendah kerana pokok masih kecik lagi.. kos operasi akan meningkat apabila pokok semakin membesar.. . 5) Unjuran pendapatan (cost recovery) Untuk 2 tahun pertama tiada pendapatan aku sasarkan kerana pokok masih belum matang.. pd tahun ketiga pokok dah start mengeluarkan hasil tetapi xbanyak lg.. pokok akan start mendatangkan hasil pd tahun keempat dan seterusnya.. apabila dikira pendapatan, start tahun keempat, modal utk kos investment + kos operasi tahunan dah start to be recovered.. pada tahun kelima insyaAllah hasil titik peluh keringat akan terbayar.. boleh la start untuk bersara awai.. πŸ˜…πŸ˜….. maybe sementara nak tunggu pokok matang, aku boleh sulam tanam tanaman yang hasilnya dpt dituai cepat seperti pisang, jagung, nenas, sayur.. asalkan xmemberi kesan kpd pokok #harummanis.. . So, mana nak wat loan ni? personal loan? Tekun?
- Investment Kebun Harumanis 2.0 . Aku tgh mencari modal utk investment kebun #harumanis kat tanah yang lama terbiar.. tanah bendang ni xdiusahakan sejak gomen amik sebahagiannya utk dijadikan jalan.. meh aku bg tau planning aku: . 1) Keluasan Tanah keluasan asal tanah ni adalah 1 relung lebih.. tapi setelah sebahagiannya diambil, yang tinggal adalah lebih kurang 0.7relung=0.47acre=1900sqm.. . 2) Bilangan pokok Bila simulate dgn autocad, tanah ni boleh muat utk 100 batang pokok harumanis dengan 15kaki jarak antara pokok.. . 3) Investment Main budget utk investment ni adalah peralatan & penyediaan tapak.. utk permulaan aku start dgn yang keperluan dulu.. item kehendak/ nice to have aku tunggu sat.. 😬😬.. utk penyediaan tapak pula aku perlu meninggikan finish floor level tanah bendang tu utk elakkan pokok ditenggelami air.. so rm10k diperuntukkan utk earth filling (tambun tanah).. aku estimate 80lori lengkap dgn khidmat trektor utk meratakan tanah.. utk anak benih, aku peruntukkan rm2k (100pokok).. rm18k diperlukan utk membuat cladding type pagar.. mungkin aku perlu spec down pagar ni utk kurangkan kos.. . 4) Overhead (kos operasi) Utk overhead, kos operasi setahun terdiri dari kos racun/ baja, upah (pangkas, meracun, mesin rumput & siram pokok), bil elektrik/air & logistik (ulang-alik dari penang).. kos utk 3 tahun ke bawah adalah lebih rendah kerana pokok masih kecik lagi.. kos operasi akan meningkat apabila pokok semakin membesar.. . 5) Unjuran pendapatan (cost recovery) Untuk 2 tahun pertama tiada pendapatan aku sasarkan kerana pokok masih belum matang.. pd tahun ketiga pokok dah start mengeluarkan hasil tetapi xbanyak lg.. pokok akan start mendatangkan hasil pd tahun keempat dan seterusnya.. apabila dikira pendapatan, start tahun keempat, modal utk kos investment + kos operasi tahunan dah start to be recovered.. pada tahun kelima insyaAllah hasil titik peluh keringat akan terbayar.. boleh la start untuk bersara awai.. πŸ˜…πŸ˜….. maybe sementara nak tunggu pokok matang, aku boleh sulam tanam tanaman yang hasilnya dpt dituai cepat seperti pisang, jagung, nenas, sayur.. asalkan xmemberi kesan kpd pokok #harummanis .. . So, mana nak wat loan ni? personal loan? Tekun?
- Investment Kebun Harumanis 2.0 . Aku tgh mencari modal utk investment kebun #harumanis kat tanah yang lama terbiar.. tanah bendang ni xdiusahakan sejak gomen amik sebahagiannya utk dijadikan jalan.. meh aku bg tau planning aku: . 1) Keluasan Tanah keluasan asal tanah ni adalah 1 relung lebih.. tapi setelah sebahagiannya diambil, yang tinggal adalah lebih kurang 0.7relung=0.47acre=1900sqm.. . 2) Bilangan pokok Bila simulate dgn autocad, tanah ni boleh muat utk 100 batang pokok harumanis dengan 15kaki jarak antara pokok.. . 3) Investment Main budget utk investment ni adalah peralatan & penyediaan tapak.. utk permulaan aku start dgn yang keperluan dulu.. item kehendak/ nice to have aku tunggu sat.. 😬😬.. utk penyediaan tapak pula aku perlu meninggikan finish floor level tanah bendang tu utk elakkan pokok ditenggelami air.. so rm10k diperuntukkan utk earth filling (tambun tanah).. aku estimate 80lori lengkap dgn khidmat trektor utk meratakan tanah.. utk anak benih, aku peruntukkan rm2k (100pokok).. rm18k diperlukan utk membuat cladding type pagar.. mungkin aku perlu spec down pagar ni utk kurangkan kos.. . 4) Overhead (kos operasi) Utk overhead, kos operasi setahun terdiri dari kos racun/ baja, upah (pangkas, meracun, mesin rumput & siram pokok), bil elektrik/air & logistik (ulang-alik dari penang).. kos utk 3 tahun ke bawah adalah lebih rendah kerana pokok masih kecik lagi.. kos operasi akan meningkat apabila pokok semakin membesar.. . 5) Unjuran pendapatan (cost recovery) Untuk 2 tahun pertama tiada pendapatan aku sasarkan kerana pokok masih belum matang.. pd tahun ketiga pokok dah start mengeluarkan hasil tetapi xbanyak lg.. pokok akan start mendatangkan hasil pd tahun keempat dan seterusnya.. apabila dikira pendapatan, start tahun keempat, modal utk kos investment + kos operasi tahunan dah start to be recovered.. pada tahun kelima insyaAllah hasil titik peluh keringat akan terbayar.. boleh la start untuk bersara awai.. πŸ˜…πŸ˜….. maybe sementara nak tunggu pokok matang, aku boleh sulam tanam tanaman yang hasilnya dpt dituai cepat seperti pisang, jagung, nenas, sayur.. asalkan xmemberi kesan kpd pokok #harummanis.. . So, mana nak wat loan ni? personal loan? Tekun?
- Arummanis rambut nenek kami sudah ada Pirt nya sobaat.. jd g usah ragu kalo mau order arummanis kami.. d jamin aman suraman.. hehe :-) Fast respon chat wa y. Wa : 085732479607 #arumanis #arummanismbahmbut #arummanisrainbow #rambutsihir #arummanisrambutsihir #arummanisneneklampir #arumanismurah #arbanat #harumanis #rambutnenek #rambutnenekmurah #cemilan #cemilanenak #cemilansd #jajanan #jajananmurah #jajananjadul #jajanan90an #a #r #haru #rambutnenekmurah #rambut #arummanis #sweet #manis #gula #gulagula #jajanansd #makanan
- Arummanis rambut nenek kami sudah ada Pirt nya sobaat.. jd g usah ragu kalo mau order arummanis kami.. d jamin aman suraman.. hehe :-) Fast respon chat wa y. Wa : 085732479607 #arumanis #arummanismbahmbut #arummanisrainbow #rambutsihir #arummanisrambutsihir #arummanisneneklampir #arumanismurah #arbanat #harumanis #rambutnenek #rambutnenekmurah #cemilan #cemilanenak #cemilansd #jajanan #jajananmurah #jajananjadul #jajanan90an #a #r #haru #rambutnenekmurah #rambut #arummanis #sweet #manis #gula #gulagula #jajanansd #makanan
- Arummanis rambut nenek kami sudah ada Pirt nya sobaat.. jd g usah ragu kalo mau order arummanis kami.. d jamin aman suraman.. hehe :-) Fast respon chat wa y. Wa : 085732479607 #arumanis #arummanismbahmbut #arummanisrainbow #rambutsihir #arummanisrambutsihir #arummanisneneklampir #arumanismurah #arbanat #harumanis #rambutnenek #rambutnenekmurah #cemilan #cemilanenak #cemilansd #jajanan #jajananmurah #jajananjadul #jajanan90an #a #r #haru #rambutnenekmurah #rambut #arummanis #sweet #manis #gula #gulagula #jajanansd #makanan
- Senin ceria :-) Lebih cerialag kalo d temeni sama si manis ini... Yuuk monggo incip2 :-) Fast respon chat wa y Wa : 085732479607 #arumanis #arummanismbahmbut #arummanisrainbow #rambutsihir #arummanisrambutsihir #arummanisneneklampir #arumanismurah #arbanat #harumanis #rambutnenek #rambutnenekmurah #cemilan #cemilanenak #cemilansd #jajanan #jajananmurah #jajananjadul #jajanan90an #a #r #aru #haru #rambutnenekmurah #rambut #arummanis #sweet #manis #gula #gulagula #jajanansd #makanan
- Senin ceria :-) Lebih cerialag kalo d temeni sama si manis ini... Yuuk monggo incip2 :-) Fast respon chat wa y Wa : 085732479607 #arumanis #arummanismbahmbut #arummanisrainbow #rambutsihir #arummanisrambutsihir #arummanisneneklampir #arumanismurah #arbanat #harumanis #rambutnenek #rambutnenekmurah #cemilan #cemilanenak #cemilansd #jajanan #jajananmurah #jajananjadul #jajanan90an #a #r #aru #haru #rambutnenekmurah #rambut #arummanis #sweet #manis #gula #gulagula #jajanansd #makanan
- Seperti yang dirancang, pagi2 lagi bangun & prepare untuk semboq racun serangga, racun kulat & foliar untuk pokok #harumanis yang sedang sarat berbunga & berputik.. time ni penjagaan pokok kena bagi full bar punya.. ancaman serangga perosak & kulat kena dikawal utk pastikan hasil buah yang terbaik.. pokok juga nak kena bg supplement yang mencukupi.. mcm manusia la juga.. πŸ˜…πŸ˜….. dengan cuaca yang amat baik pagi tadi, alhamdulillah kerja dapat dilakukan seperti yang dirancang.. . Racun & foliar yang aku guna pagi tadi: . Planofix 5ml/tong Mencegah pengguguran buah/putik dan menambah saiz buah. . Taa vee kun super gold 20ml/tong Menambah kepadatan buah dan merangsang tumbesaran pokok. . Taa vee kun super 3 40ml/tong Menambah kualiti hasil buah Buah lebih manis Lebih cepat berbuah Tambah saiz dan buah lebih segar dan asli . D-shield 20ml/tong Racun kulat . Agrimetin 1.8ec 20ml/tong Racun serangga (kutu trip, lalat putih, urat ratus) . Nexus 18.3sl 5ml/tong Racun serangga (bena perang, lelompat daun, kutu daun, lalat putih) . Sapol 88 40ml/tong Penyelerak dan bahan permukaan bukan ion Membasahi, menyerap, menyebar dan melekat semburan dgn lebih baik . So untuk minggu ni nak kena tengok keberkesanan semburan pada pokok.. baru boleh plan next step.. sekian dari #kebunharumanistokdan #harummanis #pekebun #petani
- Seperti yang dirancang, pagi2 lagi bangun & prepare untuk semboq racun serangga, racun kulat & foliar untuk pokok #harumanis yang sedang sarat berbunga & berputik.. time ni penjagaan pokok kena bagi full bar punya.. ancaman serangga perosak & kulat kena dikawal utk pastikan hasil buah yang terbaik.. pokok juga nak kena bg supplement yang mencukupi.. mcm manusia la juga.. πŸ˜…πŸ˜….. dengan cuaca yang amat baik pagi tadi, alhamdulillah kerja dapat dilakukan seperti yang dirancang.. . Racun & foliar yang aku guna pagi tadi: . Planofix 5ml/tong Mencegah pengguguran buah/putik dan menambah saiz buah. . Taa vee kun super gold 20ml/tong Menambah kepadatan buah dan merangsang tumbesaran pokok. . Taa vee kun super 3 40ml/tong Menambah kualiti hasil buah Buah lebih manis Lebih cepat berbuah Tambah saiz dan buah lebih segar dan asli . D-shield 20ml/tong Racun kulat . Agrimetin 1.8ec 20ml/tong Racun serangga (kutu trip, lalat putih, urat ratus) . Nexus 18.3sl 5ml/tong Racun serangga (bena perang, lelompat daun, kutu daun, lalat putih) . Sapol 88 40ml/tong Penyelerak dan bahan permukaan bukan ion Membasahi, menyerap, menyebar dan melekat semburan dgn lebih baik . So untuk minggu ni nak kena tengok keberkesanan semburan pada pokok.. baru boleh plan next step.. sekian dari #kebunharumanistokdan #harummanis #pekebun #petani
- Seperti yang dirancang, pagi2 lagi bangun & prepare untuk semboq racun serangga, racun kulat & foliar untuk pokok #harumanis yang sedang sarat berbunga & berputik.. time ni penjagaan pokok kena bagi full bar punya.. ancaman serangga perosak & kulat kena dikawal utk pastikan hasil buah yang terbaik.. pokok juga nak kena bg supplement yang mencukupi.. mcm manusia la juga.. πŸ˜…πŸ˜….. dengan cuaca yang amat baik pagi tadi, alhamdulillah kerja dapat dilakukan seperti yang dirancang.. . Racun & foliar yang aku guna pagi tadi: . Planofix 5ml/tong Mencegah pengguguran buah/putik dan menambah saiz buah. . Taa vee kun super gold 20ml/tong Menambah kepadatan buah dan merangsang tumbesaran pokok. . Taa vee kun super 3 40ml/tong Menambah kualiti hasil buah Buah lebih manis Lebih cepat berbuah Tambah saiz dan buah lebih segar dan asli . D-shield 20ml/tong Racun kulat . Agrimetin 1.8ec 20ml/tong Racun serangga (kutu trip, lalat putih, urat ratus) . Nexus 18.3sl 5ml/tong Racun serangga (bena perang, lelompat daun, kutu daun, lalat putih) . Sapol 88 40ml/tong Penyelerak dan bahan permukaan bukan ion Membasahi, menyerap, menyebar dan melekat semburan dgn lebih baik . So untuk minggu ni nak kena tengok keberkesanan semburan pada pokok.. baru boleh plan next step.. sekian dari #kebunharumanistokdan #harummanis #pekebun #petani

This product uses the Instagram API but is not endorsed or certified by Instagram. All Instagramβ„’ logos and trademarks displayed on this application are property of Instagram.